Aquest curs 24/25 toca renovar una part del Consell Escolar de la nostra escola. Vos adjuntam la circular enviada a totes les famílies, el calendari de tasques i el full de presentació de candidatures per tal que el pogueu emplenar en cas de presentar-vos-hi. ANIMAU-VOS!! LA VOSTRA PARTICIPACIÓ ÉS MOLT IMPORTANT!!
CIRCULAR INFORMATIVA
CALENDARI DE TASQUES
FULL CANDIDATURES
El Consell Escolar del nostre centre que correspon a centres de titularitat pública que imparteixen ensenyament d’educació infantil i primària de 9 unitats o més ha d’estar compost pels membres següents:
- Director/a.
- Cap d’estudis.
- Regidor/a o representant de l’Ajuntament.
- 5 mestres.
- 5 pares/mares (1 de l’AFA i 4 d’elegits/des).
- 1 representant del personal d’administració i serveis.
- Secretari/ària, amb veu però sense vot.
En el Decret 4/2023 pel qual s’aprova el Reglament orgànic de les escoles infantils públiques, els col·legis d’educació primària, els col·legis d’educació infantil i primària, els col·legis d’educació infantil i primària integrats amb ensenyaments elementals de música, els col·legis d’educació infantil i primària integrats amb educació secundària i els instituts d’educació secundària de la Comunitat Autònoma de les Illes Balear trobareu la definició i les competències del Consell Escolar.
Article 44. El consell escolar
Article 45. Composició del consell escolar
Article 46. Competències del consell escolar
Article 47. Elecció i renovació dels membres del consell escolar
Article 48. Règim de funcionament del consell escolar
Article 49. Estatut jurídic dels membres del consell escolar
Article 50. Comissions del consell escolar
Article 44
El consell escolar
1. El consell escolar dels centres és l’òrgan col·legiat de participació dels diferents sectors de la comunitat educativa en el funcionament i govern del centre.
2. El règim jurídic dels consells escolars és l’establert en aquest Reglament i la seva normativa de desenvolupament.
Article 45
Composició del consell escolar
- El consell escolar dels centres docents públics que imparteixen ensenyaments d’educació infantil i primària ha d’estar compost pels membres següents:
a) Als centres amb nou unitats o més:
1. La persona que exerceixi la direcció del centre docent, que el presidirà.
2. La persona que exerceixi la prefectura d’estudis.
3. Cinc docents elegits pel claustre.
4. Cinc representants dels pares, les mares o els tutors legals dels alumnes.
5. Un representant del personal d’administració i serveis, sempre que estigui directament vinculat a l’Administració de la Comunitat Autònoma o a l’ajuntament corresponent per relació jurídica administrativa o laboral.
6. Un regidor o representant de l’ajuntament del municipi on es trobi situat el centre.
7. El secretari del centre, que actuarà com a secretari del consell, amb veu, però sense vot.
Article 46
Competències del consell escolar
El consell escolar del centre té les competències següents:
a) Aprovar i avaluar el projecte educatiu, la programació general anual, el projecte lingüístic, el projecte de gestió, les normes d’organització, funcionament i convivència del centre, i altres projectes que en el seu moment determini la Conselleria d’Educació i Formació Professional, sense perjudici de les competències que el claustre del professorat té atribuïdes respecte de tots els aspectes pedagògics.
b) Aprovar el projecte de pressupost del centre, així com supervisar-ne l’execució i aprovar-ne la liquidació.
c) Participar en la selecció de la persona que exerceix la direcció del centre en els termes que s’estableixi en la normativa específica, valorar els projectes de direcció presentats pels candidats pel que fa a la coherència amb el projecte educatiu del centre i ser informat del nomenament i cessament dels membres de l’equip directiu, així com participar en l’avaluació de l’exercici de la funció directiva.
d) Proposar, si escau, la revocació del nomenament de la persona titular de la direcció, amb acord previ motivat dels seus membres adoptat per majoria de dos terços del total de membres que conformen el consell escolar amb dret a vot.
e) Proposar mesures educatives per fomentar la igualtat real i efectiva entre homes i dones.
f) Impulsar l’adopció i el seguiment de mesures educatives que fomentin el reconeixement i la protecció dels drets dels infants i dels adolescents.
g) Proposar mesures i iniciatives que afavoreixin els estils de vida saludable, la convivència en el centre, la igualtat efectiva entre dones i homes, la nodiscriminació, la prevenció de l’assetjament escolar, i de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques i la resolució pacífica de conflictes en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social, així com conèixer la resolució dels conflictes de convivència i vetlar perquè s’adeqüin a la normativa vigent. Quan les mesures correctores adoptades pel director o directora corresponguin a conductes de l’alumnat que perjudiquin greument la convivència del centre, el consell escolar, a instància de pares, mares o tutors legals o, si s’escau, de l’alumnat, pot revisar la decisió adoptada i proposar, si s’escau, les mesures oportunes.
h) Promoure progressivament la conservació i la renovació de les instal·lacions i els equipaments escolars per a la millora de la qualitat i la sostenibilitat
i) Fixar els criteris i directrius per a l’obtenció de recursos complementaris i supervisar-ne l’execució.
j) Decidir sobre l’admissió de l’alumnat amb subjecció al que estableix la normativa específica en aquesta matèria.
k) Fixar les directrius per a la col·laboració amb les administracions locals, amb altres centres docents o amb entitats i organismes públics o privats.
l) Aprovar els acords de col·laboració i els convenis amb entitats i institucions, a proposta de la direcció del centre.
m) Participar en les avaluacions del centre.
n) Analitzar i valorar el funcionament general del centre, l’eficàcia en la utilització dels recursos i l’evolució dels resultats acadèmics i els de les avaluacions internes i externes en què participi el centre.
o) Avaluar el propi funcionament del consell escolar com a òrgan de participació i presa de decisions.
p) Proposar mesures i iniciatives que facilitin, impulsin i millorin la participació de tota la comunitat educativa.
q) Proposar mesures i iniciatives que garanteixin, facilitin i millorin la inclusió de tot l’alumnat en la pràctica i la vida educatives.
r) Aprovar la carta de compromís educatiu i les seves modificacions.
s) Elaborar propostes i informes, a iniciativa pròpia o a petició de l’Administració educativa, sobre el funcionament del centre docent i la millora dels processos educatius, infraestructures i equipaments.
t) Qualsevol altra que li sigui atribuïda legalment o reglamentàriament.
Article 47
Elecció i renovació dels membres del consell escolar
1. La Conselleria d’Educació i Formació Professional ha d’establir el procediment d’elecció i renovació dels membres del consell escolar, així com de la constitució, que s’ha de desenvolupar durant el primer trimestre del curs acadèmic que correspongui.
2. L’elecció dels representants dels diferents sectors de la comunitat educativa en el consell escolar s’ha d’atenir al que estableixi la normativa específica i s’ha de fer de manera que s’afavoreixi la representació equilibrada d’homes i dones, de conformitat amb el que estableix l’article 29.2 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d’igualtat de dones i homes.
3. La condició de membre electe del consell escolar s’adquireix per quatre anys.
4. El consell escolar s’ha de renovar per meitats cada dos anys de manera alternativa, amb convocatòria prèvia de la Conselleria d’Educació i Formació Professional. Els llocs dels representants que abans de la renovació corresponent deixin de complir els requisits necessaris per pertànyer a aquest òrgan quedaran vacants i s’hauran de cobrir pels candidats següents, d’acord amb el nombre de vots obtinguts en l’última renovació parcial. La Conselleria d’Educació i Formació Professional establirà els procediments necessaris per cobrir les vacants.
5. Els membres de la comunitat escolar només poden ser elegits pel sector corresponent. Quan algun membre pertany a dos sectors, pot ser candidat per a la representació de tots dos però, en cas de resultar elegit per a ambdós, només pot exercir la representació d’un.
6. Així mateix, la Conselleria d’Educació i Formació Professional ha d’establir el procediment per a la designació dels membres del consell escolar que representen determinades associacions o entitats que no formen part de la comunitat educativa. La condició de membre designat s’adquireix per dos anys.
7. La Conselleria d’Educació i Formació Professional ha d’establir el procediment que s’ha de seguir en el cas d’absència de candidats en el procés d’elecció de representants o quan es produeixi una vacant.
Article 48
Règim de funcionament del consell escolar
- El consell escolar s’ha de reunir, com a mínim, un cop cada tres mesos i sempre que el convoqui la direcció del centre per iniciativa pròpia o per sol·licitud de, com a mínim, un terç dels seus membres, que han d’indicar els temes a incloure en l’ordre del dia; en aquest últim cas, la reunió tindrà lloc dins els quinze dies següents a la data de la sol·licitud. En tot cas, és preceptiva, a més, una reunió a principi de curs i una altra al final. La participació en les sessions del consell escolar constitueix un dret i un deure per als seus membres.
- Les reunions del consell escolar s’han de celebrar en el dia i l’horari que possibiliti la participació de tots els seus membres. Per a les reunions ordinàries, la direcció del centre ha d’enviar als membres del consell escolar la convocatòria amb una antelació mínima de set dies naturals, que ha d’incloure l’ordre del dia de la reunió i l’accés a la documentació que s’hagi de debatre i, si escau, aprovar. No pot ser objecte d’acord cap assumpte que no figuri en l’ordre del dia, llevat que hi siguin presents tots els membres i es declari la urgència pel vot favorable de la majoria. Es poden fer convocatòries extraordinàries, amb una antelació mínima de 48 hores, quan la naturalesa dels assumptes que hagin de tractar-se així ho aconselli.
- Les convocatòries i l’enviament de documentació es poden fer per mitjans electrònics. Així mateix, les actes es poden redactar en format electrònic.
- El consell escolar es pot constituir, celebrar les seves sessions i adoptar acords tant de manera presencial com a distància. En el cas que les sessions es duguin a terme a distància, s’han de complir els requisits que apareixen a l’article 17.1 de la Llei 40/2015 d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.
- Per a la constitució vàlida de l’òrgan, a efectes de celebració de sessions, deliberacions i presa d’acords, es requereix la participació de les persones titulars de la presidència i de la secretaria o, si es dona el cas, de qui les substitueixi, i de la meitat més un dels membres.
- Les decisions del consell escolar s’han de prendre preferiblement per consens. Quan això no sigui possible, s’adoptaran per majoria absoluta (meitat més un dels membres del consell amb dret a vot), excepte en els casos següents, que s’han d’aprovar per majoria de dos terços dels membres del consell amb dret a vot:
a) L’aprovació del projecte educatiu, del projecte de gestió i de les normes d’organització, funcionament i convivència, així com les seves modificacions.
b) La proposta de revocació del nomenament de la persona titular de la direcció.
c) El canvi de nom del centre.
- Quan en l’ordre del dia s’incloguin temes o qüestions relacionades amb l’activitat normal del centre que estiguin sota la responsabilitat immediata d’algun membre de la comunitat educativa que no sigui membre del consell escolar, se’l pot convocar a la sessió perquè informi sobre el tema o la qüestió corresponent.
- Els consells escolars han de designar un dels seus membres, preferentment amb formació en igualtat de gènere, perquè impulsi mesures educatives que fomentin la igualtat real i efectiva entre homes i dones i la prevenció de la violència masclista i en faci el seguiment.
- En aplicació de l’article 19.3c) de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, els docents no electes del consell escolar, com a personal al servei de l’Administració pública i en virtut del càrrec que exerceixen, no es poden abstenir en les votacions.
- El consell escolar ha de prendre les mesures pertinents per informar tota la comunitat educativa dels acords presos.
Article 49
Estatut jurídic dels membres del consell escolar
1. Les persones electes del consell escolar i les comissions que s’hi constitueixin no estan subjectes a cap mandat imperatiu en l’exercici de la seva representació.
2. Els representants de cada sector han d’informar els seus representats del que s’ha tractat en aquest òrgan i de les decisions que s’han pres.
3. Els representants dels diversos sectors en el consell escolar poden sol·licitar, en assumptes d’interès especial, l’opinió dels òrgans de participació i de col·laboració dels diferents sectors de la comunitat educativa. Per a això disposaran dels recursos i facilitats que garanteixin aquest objectiu.
4. Els membres del consell escolar tenen, en l’exercici de les seves funcions, el deure de confidencialitat en els assumptes relacionats amb persones concretes i que puguin afectar l’honor i la intimitat d’aquestes persones. El deure continuarà vigent fins i tot una vegada acabat el mandat.
5. Les persones electes poden ser cessades quan el nombre de faltes reiterades d’assistència no justificades a les sessions convocades durant un curs acadèmic superi el 50 %. La decisió s’ha de prendre en l’última sessió del consell escolar per majoria absoluta dels membres, prèvia audiència de la persona afectada. L’acte de cessament és un acte administratiu, que ha d’estar motivat, s’ha de notificar a la persona interessada i és susceptible dels recursos administratius pertinents. La vacant que deixa aquesta persona l’ocuparà el següent candidat del sector que representa,d’acord amb el nombre de vots obtinguts en l’última renovació parcial.
Article 50
Comissions del consell escolar
1. El consell escolar de cada centre constituirà les comissions d’estudi, informació i de treball que decideixi, en la forma que es determini en les normes d’organització, funcionament i convivència del centre, perquè facin aportacions i propostes al plenari del consell. Als centres públics és obligatòria la constitució d’una comissió econòmica i d’una comissió permanent.
2. Les comissions del consell escolar han d’estar integrades, com a mínim, pel director, un altre òrgan unipersonal de govern, un representant del professorat, un representant dels pares i mares i un representant de l’alumnat, si escau. Es poden incorporar a aquestes comissions, a criteri del consell escolar, altres membres de la comunitat educativa quan sigui d’interès per assolir els objectius de la comissió.